22 Ιουνίου 1891… Ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία ξεκινάει…

October 14, 2008 at 6:55 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment

Η ίδρυση της Εθνικής Ασφαλιστικής το 1891 από την Εθνική Τράπεζα, δημιούργησε μια Εταιρία που έχει συνδεθεί όσο ελάχιστες με την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας.

 

Πρώτο της κτίριο στην οδό Αιόλου 86, εκεί που σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της ΕΤΕ, και στη συνέχεια 1891 – 1894 Σανταρόζα και Σταδίου, 1894 – 1934 η πρώτη  ιδιόκτητη έδρα της στην οικία Rossels στην Κοραή 4, Σοφοκλέους 6 1934 – 1939, στο νέο κτίριο της Κοραή 4 από το 1938 μέχρι τις 6 Μαίου του 1941 που οι Γερμανοί κατακτητές το επέταξαν για να το κάνουν στέγη για την Κομαντατούρ, Σοφοκλέους 6 για το διάστημα της κατοχής αλλά και στην συνέχεια μέχρι το 1963, στη συνέχεια  Καραγεώργη της Σερβίας 8 και τέλος από το 2005 μέχρι σήμερα στην Λ. Συγγρού.

Σύμφωνα με την ιδρυτική της διακήρυξη: η Εθνική Ασφαλιστική ««υπηρετεί το κοινόν συμφέρον, ιδία δια της αποτροπής της εκ του τόπου εξαγωγής χρήματος ην συνεπάγεται η ασφάλισις παρά αλλοδαπαίς εταιρείαις…».

 

Πρώτος Πρόεδρος της Εταιρίας ο Στέφανος Στρέϊτ, υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και μετέπειτα Διοικητής της και Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Αθηνογένης. Στη συνέχεια στα 1910 τον Στέφανο Στρέϊτ διαδέχτηκε ο τότε διοικητής της ΕΤΕ Ιωάννης Βαλαωρίτης, αδελφός του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Για 117 χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική είναι συνώνυμη με την έννοια της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας.

 

Το ξεκίνημά της έγινε με τον κλάδο ασφάλισης Πυρός και στην συνέχεια επεκτάθηκε και στον κλάδο θαλάσσης και στον  κλάδο ζωής, κλάδο που υποχρεώθηκε να κλείσει στα 1897, λόγω του πολέμου.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα πρώτα χρόνια της η Εθνική είχε δημιουργήσει το Ταμείο Ασφάλισης του προσωπικού της.

 

Στην αυγή του 20ου αιώνα η Εθνική ήταν η μόνη ελληνική εταιρία που είχε καταφέρει να επιβιώσει σε μια αγορά που οι ξένες εταιρίες ήταν κυρίαρχες.

 

Στα 1917 η Εθνική Ασφαλιστική στάθηκε δίπλα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης όταν η μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Η εθνική στρατηγική της Εταιρίας την οδήγησε να δώσει όλες τις αποζημιώσεις χαριστικά, μιας και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν βρέθηκαν ποτέ.

 

Στα δύσκολα χρόνια 1919 – 1921 η Εταιρία μας άνοιξε υποκαταστήματα σε όλες τις περιοχές που επεκτείνονταν το Ελληνικό κράτος, στην Ανατολική Θράκη και στην Σμύρνη. Υποκαταστήματα όμως που έκλεισαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

 

Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το κτίριο που στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας μας στην Κοραή 4, επιτάχτηκε από τους κατακτητές και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακές της Κομαντατούρ. Χιλιάδες Έλληνες πατριώτες μαρτύρησαν στα υπόγεια της Κοραή 4, χώρο ιστορικής μνήμης.

 

Η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής τα δύσκολα χρόνια δημιούργησε και λειτούργησε συσσίτια, ξοδεύοντας για να τα συντηρήσει, ένα σημαντικό ποσό από τα αποθέματα σε χρυσές λίρες που διατηρούσε. Παράλληλα ενίσχυσε οικονομικά τους υπαλλήλους της για να αντέξουν τα δύσκολα αυτά χρόνια.

 

Τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της Εταιρίας ήταν ραγδαία, ακολουθώντας την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

 

Οι μηχανογραφικές εφαρμογές της, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αποτέλεσαν το πρότυπο για όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες.

 

Αλλά και με τα αριθμητικά στοιχεία πράγματι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα:

 

Έχει χτίσει μια ισχυρότατη πελατειακή βάση που σήμερα αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο άμεσα ασφαλισμένους και στηρίζεται σε ένα τεράστιο δίκτυο πωλήσεων που απαρτίζεται από 45 διοικητικά υποκαταστήματα, 155 γραφεία παραγωγής, 2400 ασφαλιστικούς συμβούλους και 1200 πράκτορες.

 

Καλύπτει το 16,70% της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής της χώρας μας, με ετήσια ασφάλιστρα 800.000.000 € και αποθέματα ενάμιση δισεκατομμύριο € (1.500.000.000).

 

Μόνο η ακίνητη περιουσία της Εταιρίας ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια € σε αντικειμενική αξία. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή της αξία την ημέρα που η ΕΤΕ απορρόφησε το σύνολο των μετοχών της (129.000.000 μετοχές) ήταν 710.000.000 €.

 

Η φήμη, η ιστορία και το brand name της Εταιρίας μας είναι ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο που δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ψυχρά μαθηματικά νούμερα από κανέναν.

 

 

 

 

9 Σεπτέμβρη 2008…

Σήμερα όμως η ΕΤΕ και η κυβέρνηση θέλουν η ιστορία να τερματίσει εδώ…!

 

Η μείωση του προσωπικού αλλά κυρίως η μείωση του αριθμού των διοικητικών υποκαταστημάτων υποβαθμίζει την προστιθέμενη αξία της Εταιρίας μας και την κάνει πιο εύκολη λεία στην πώληση.

 

Ο αφελληνισμός της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς θα οδηγήσει στην δημιουργία πολυεθνικών καρτέλ που θα ελέγχουν τις τιμές των ασφαλίστρων και τις προμήθειες των διαμεσολαβούντων.

 

Η είσοδος των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών για πέρασμα ενός μέρους της δημοσίας κοινωνικής ασφάλισης στην ιδιωτική.

 

Δεν έχει καθοριστεί από την ΕΤΕ η επιθυμητή τιμή πώλησης.

 

Γιατί δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση της τιμής της Εταιρίας μας;

 

Σύμφωνα με τη Deutche Bank αν η Εθνική αποτιμηθεί με το συντελεστή P/E (τιμή βάσει κερδών) τότε το τίμημά της μπορεί να πλησιάσει τα 700 εκατομμύρια €, ποσό αστείο για το μέγεθος της Εταιρίας μας.

 

Αν το πρόβλημα της Τράπεζας είναι απλά ότι έχει δεσμεύσει 550 εκατομμύρια € στην ασφαλιστική, αν δηλαδή η πώληση λύνει ταμειακό πρόβλημα της ΕΤΕ, τότε γιατί δεν εισάγει την Εταιρία μας ξανά στο Χρηματιστήριο για να αντλήσει από εκεί κεφάλαια;

 

Η υπεραποθεματοποίηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θα οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο κατευθείαν στα καθαρά κέρδη του πολυεθνικού αγοραστή

.

Η πώληση της Εταιρίας δεν είναι σε όφελος του κοινωνικού συνόλου μιας και τα κέρδη από την πώληση δεν θα πάνε στο κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα φύγουν στο εξωτερικό γιατί ήδη το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της ΕΤΕ, του μοναδικού μετόχου δηλαδή, είναι σε funds του εξωτερικού.

 

Μια από τις υποψήφιες για την αγορά της Εταιρίας η American International Group (AIG) άγγιξε τα όρια της πτώχευσής. Αν σήμερα μας είχε αγοράσει πιθανά θα είμαστε άνεργοι. Η AIG στην ουσία κρατικοποιήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μία άλλη, η γαλλική AXA, συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Lehman Brothers της τράπεζας που χρεοκόπησε πριν από λίγες μέρες. Μια Τρίτη, η FORTIS εθνικοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, λόγω προβλημάτων.

Η σημερινή οικονομική συγκυρία καθιστά εγκληματική ενέργεια την πώληση της Εταιρίας μας.

Δίνει όμως την  ευκαιρία για να παρέμβει το κράτος και με μοχλό την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική να καθορίσει αυτό τους κανόνες  του χρηματοασφαλιστικού παιχνιδιού. Για να μην έχουμε και στην χώρα μας Lehman brothers και Bear Sterns.

 

Η δημιουργία της νέας Εποπτικής Αρχής φαίνεται ότι μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς μιας και μέχρι στιγμής δείχνει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους, γεγονός που προμηνύει το ξεκαθάρισμα της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα το πεδίο της ιδιωτικής ασφάλισης θα γίνει πιο ελκυστικό για την ανάπτυξη της εταιρίας.

Αν η Εθνική Ασφαλιστική πουληθεί, το 78% της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς θα ελέγχεται πια από ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για τον καταναλωτή σε σχέση με το κόστος της ασφάλισης.

 

Χωρίς να είμαστε μάντεις κακών ειδήσεων μπορούμε να θεωρήσουμε σχεδόν σίγουρη την αύξηση των ασφαλίστρων στα επίπεδα των μητρικών εταιριών των χωρών απ’ όπου προέρχονται, αλλά και την εναρμονισμένη πολιτική τιμών που θα ακολουθούν στην Ελλάδα.

Το όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει συνδεθεί όσο κανένα με την Εθνική Τράπεζα και είναι το μεγαλύτερο όπλο πώλησης των προϊόντων της Εταιρίας μας στα χέρια των εργαζομένων και των συνεργατών προς το κοινό, αλλά παράλληλα και το στοιχείο της εμπιστοσύνης που συνδέει την Εθνική Ασφαλιστική με τους πελάτες της.

 

Δεν θέλουμε να γίνουν οι ασφαλισμένοι, τα δίκτυα και οι εργαζόμενοι μια ακόμα παράπλευρη απώλεια που θα δημιουργηθεί από την επιδίωξη της ΕΤΕ να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της για να φανεί πετυχημένη η διοίκησή της.

 

Οι εργαζόμενοι και τα παραγωγικά δίκτυα θέλουν όμως να διαβεβαιώσουν όλους τους ασφαλισμένους ότι παρά την πρόθεση της ΕΤΕ να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τα συμβόλαιά τους είναι πλήρως κατοχυρωμένα.

 

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να παραμείνει

Ελληνική η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

 

Να παραμείνει θυγατρική της ΕΤΕ.

 

 

Να συνεχίσει να πορεύεται

παράλληλα με την ελληνική ιστορία.

 

Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική υπόθεση

Υπόθεση όλων μας

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: